Kaj je bioklimatska pergola in katere so njene prednosti?

Bioklimatska pergola za vrt ali teraso

Med tednom večina od nas pretežni del dneva preživi v službi, pogosto v klimatiziranih zaprtih prostorih z umetno svetlobo. Popoldneve, večere in vikende pa si želimo preživeti na prostem, v naravi ali zunaj na terasi. Vendar tudi na terasi nam lahko užitek hitro pokvari preveč sonca, preseneti nas ploha, nas zmoti veter… Rešitev je bioklimatska pergola, ki omogoča enostavno regulacijo sonca in sence skozi lamele in veter, sonce poglede s strani z ZIP screeni. Z daljincem preprosto spreminjamo kot lamel, tako da skozi lamele spustimo veliko sonca, lahko jih obrnemo navpično in s tem ustvarimo prezračevanje in indirektno svetlobo, v primeru dežja pa lamele senzor samodejno zapre v vodotesno streho.

 

Zadnja desetletja se v razvitem svetu za senčenje teras največ uporabljajo platnene tende in pergotende, vendar obojne slabo prenašajo veter in dež. Najpopolnejše senčilo ali streha za terase je bioklimatska perogla. Ime »bioklimatska pergola« so nedavno začeli uporabljati tuji proizvajalci senčil za ravne lamelne vodotesne pergole.

 

Prva bioklimatska pergola na trgu ima zdaj zaščiteno ime »Hard-Top pergola®«. Pri nas smo leta 2012 iz brisolejev razvili ravno vodotesno lamelno pergolo in jo poimenovali Brisole Hard-Top. Pomladi leta 2013 smo jo predstavili na Sejmu Dom, GZS nam je podelila Srebrno priznanje za inovacijo, tekom leta pa smo jo tudi avtorsko zaščitili s Patentom. Poleg redne proizvodnje nenehno razvijamo in testiramo še boljše rešitve, zato od leta 2021 proizvajamo že četrto generacijo Hard-Top pergole, ki ima številne najboljše lastnosti med vsemi pergolami na trgu.

 

Hard-Top pergola je edina bioklimatska pergola, ki za odvodnjavanje nima odtočnih žlebov na vsaki lameli in ob nosilcih, ki zahtevajo občasno čiščenje listja, ampak se voda pretaka iz lamele na lamelo in izpira listje do končnega žleba in v odtok, zato ji pravimo tudi samočistilna pergola. Ima najširše vitke lamele (40 x 306 mm), zato edina na trgu od jeseni do pomladi prepušča do 80% sonca. Konstrukcija in lamele so izdelane iz aluminija in so tako trdne, da je lahko razpon med stebri tudi do devet metrov, prenašajo do meter snega, skoraj vsak veter, točo velikosti kurjega jajca, po njej pa lahko tudi nemoteno hodite.

 

Hard-Top pergola je estetsko dovršen Premium slovenski proizvod. Vsako pergolo unikatno izdela mojster s svojimi pomočniki, sočasno poteka proizvodnja le 3-6 pergol. Hard-Top pergola preživi generacije in je ustvarjena za desetletja uživanja brez vzdrževanja.

POVPRAŠEVANJE