Pergole za terase – za lepšo in funkcionalno ureditev zunanjih prostorov

Urbani človek si želi preživeti proste dneve ali popoldneve z družino ali prijatelji izven zaprtih klimatiziranih prostorov z umetno svetlobo, v naravi ali vsaj na zunanji terasi stanovanja ali hiše. Ob vročem soncu si želi senco, ki mu jo lahko nudi senčnik, tenda, pergotenda, pergola, bioklimatska lamelna pergola, ALU pergola, ali Hard-Top pergola – premium vodotesna alu lamelna pergola, ki edina na trgu prenaša meter snega, točo in skoraj vsak veter.

Sploh v današnjih časih bivanje doma in na vrtovih ali terasah svojih hiš ali terasah stanovanj postaja vse bolj pomembno. Ljudje se tako zatekamo k urejanju teras oz. zunanjih prostorov, ki nam bodo nudili prijetno zavetje, udobje in počitek. Tukaj pa se kmalu pojavi vprašanje kaj izbrati, za kakšen tip senčenja ali za kakšno pergolo se odločiti, da bo terasa čimbolj učinkovito in funkcionalno pokrita.

 

Lamelna pergola za teraso

Kot že omenjeno je tipov senčenja, pergol in načinov pokritja teras precej. Ustrezna izbira pa je odvisna od več dejavnikov. Zelo pomemben dejavnik je kam (na sever, jug, vzhod, zahod) je terasa obrnjena in ali je objekt na Gorenjskem ali na morju. Veliko vlogo pri pravilni odločitvi za izbiro pergole oz. senčenja terase pa ima tudi sama postavitev le- te, detajli in zmožnosti pritrjevanja ter ali so na steni, kjer je izhod na teraso, velika panoramska vrata ali okna. Marsikomu bo dovolj že navaden senčnik za teraso, senčno jadro ali malo boljši, robustnejši senčnik, ki pa ga je vseeno potrebno ob bolj kot ne vsakem vetru ali dežju hitro pospraviti. Malo boljša opcija so tende za pokritje teras, ki se praviloma montirajo v steno objekta. Le te pa so prav tako občutljive na veter, dež in sneg, zato jih je potrebno ob takšnem vremenu zložiti. Najučinkovitejša nadgradnja senčenja oz. pokritja ter pa so lamelne pergole.

Severne in severovzhodne terase, kjer ni pregrevanja zaradi sonca se lahko pokrijejo s fiksnimi pergolami (alu, lesene, vroče cinkane in prašno barvane jeklene), nadstreški, ki so običajno kriti s steklom, polikarbonatom ali izolativnimi paneli, lahko pa imajo tudi fiksno kritino. Za jugovzhodne, južne, jugozahodne in zahodne terase pa se priporoča vgradnja lamelnih pergol, ki omogočajo učinkovito senčenje v poletnem času, da ostajajo terase hladne, obenem pa lahko takšne pergole prepuščajo tudi ogromno sončne svetlobe in toplote, predvsem od jeseni do pozne pomladi, ko si sonca na terasah ali v stanovanju želimo.

Kakovostna pergola za teraso

V zadnjem času se na terasah vse bolj uveljavljajo lamelne pergole, ki zaradi rotirajočih lamel ustrezno senčijo, po potrebi prepuščajo svetlobo in ob padavinah ustvarijo trdno streho, ki zadrži vodo.

Le Hard-Top pergola pa je moderen arhitekturni element najvišje kvalitete, ki z motorno rotacijo lamel regulirano prepušča do 80% sonca kadar to želite (tudi v objekt), zadrži vsak pomladanski, poletni ali jesenski naliv, je odporna na točo, vas ščiti pred vročim poletnim soncem in vnaša sonce ali ohrani teraso suho tudi pozimi. Lamele na pergoli so lahko brez skrbi zaprte tudi ob vsakem vetru (tudi čisto ob morju) in pozimi v primeru, da na pergolo pade meter snega in nato še dež.

Podaljšajte uporabnost vaše terase na vse dni v letu in uživajte ob vsakem vremenu!

POVPRAŠEVANJE