Lamelna oz. bioklimatska pergola: HARD-TOP

SODOBNO SENČENJE TERAS

Sodobni človek v razvitem delu Europe med tednom pogosto preživi večino dneva v klimatiziranih zaprtih prostorih z umetno svetlobo, zato si toliko bolj želi preostanek dneva preživeti na prostem. Zadnja leta se vedno bolj pojavlja trend bivanja na prostem – na terasi, kar idealno omogočajo t.i. lamelne pergole, nekateri jih imenujejo tudi bioklimatska pergola. Lamelna pergola je kovinska konstrukcija z lamelami, ki se obračajo in prepuščajo sonce, ustvarjajo senco ali streho in so zato odlična senčila za terase.

Za lamelne pergole cenik ne objavljamo na spletu, ker je odvisen od mnogo dejavnikov, zato ga imajo naši komercialisti le za pomoč pri pripravi ponudbe. Tam kjer je za uporabo primerna lamelna pergola, cena praviloma ni edini dejavnik za odločitev glede nakupa. Lamelna pergola je idealna rešitev za nizkoenergetske in pasivne hiše, saj omogoča tako visoko propustnost sonca, kot tudi delno ali popolno senčenje teras in objektov.

Tudi z vidika udobja in zdravja so lamelne pergole prava revolucija pri uporabi teras in bivanja na prostem. Kot opažam na spletu tudi drugi ponudniki za lamelne pergole cenik ne objavljajo, ker bi bila zaradi premalo popolnih podatkov dejanska cena dokaj nenatančna in pogosto celo zavajujoča.

Lamelna pergola

EKSKLUZIVNE PREDNOSTI

EDINA
SAMOČISTILNA
PERGOLA NA TRGU

Edina lamelna pergola katere lamele nimajo žlebov, zato dež listje, umazanijo in ostalo enostavno izpere preko vseh lamel v odtok.

STATIČNO
NAJMOČNEJŠA
PERGOLA

Prenaša skoraj vsak veter, točo in do 1 m snega. Med stebri je lahko razmak do 9 m !

NAJŠIRŠE, NAJTANJŠE
VITKE LAMELE ZA PERGOLE
(40 X 300MM)

Prepuščajo do 80% sonca tudi pozimi, ko je sonce najnižje in si ga želimo (na steni ali tleh vidimo na vsakih 25 cm sonca samo 4 cm sence), druge pergole prepuščajo sonca bistveno manj.

Lamelna pergola hard top

IZBIRA, SVETOVANJE, NAROČILO IN NAKUP

V toplejših mesecih, predvsem pomladi proti poletju se močno poveča zanimanje in interes za senčila za terase, pogosto iščejo kar t.i. bioklimatske pergole. Interesenti so tako gostinci, še pogosteje pa lastniki hiš, stanovanj, počitnikih objektov (vikendaši), tako na celini kot na morju. Lamelna pergola postaja vse bolj element vrtnega stavbnega pohištva. Gostinci in lastniki lokalov so spoznali, da je lamelna pergola idealna rešitev za kadlce, ki ne smejo kaditi v zaprtih gostinskih lokalih, lamelna pergola ali t.i. bioklimatska pergola pa prepušča dovolj zraka, svetlobe in nudi zavetje pred vetrom dežjem in Hard-Top pergola celo snegom. Ko pošljemo informativno ponudbo, običajno čez nekaj dni pokličemo interesenta in pogost prvi komentar na ponudbo je: “Všeč nam je lamelna pergola, cena pa malo manj”. Potem skušamo interesentu najprej temeljito predstaviti vse lastnosti – prednosti in slabosti lamelne pergole in primerjave kaj nudijo druga senčila za terase.

Občasno tudi kdo komentira, zakaj ne objavimo na spletu za lamelne pergole cenik, da ne zapravljamo časa interesentov in nas samih, če so cenovna pričakovanja bistveno nižja.

Večina spletnih povpraševanj so t.i. radovedneži, ki želijo ko prvič slišijo za lamelne pergole, ali t.i. bioklimatske pergole izvedeti kaj več.

Na spletni obrazec običajno napišejo da jih zanima bioklimatska pergola določenih dimenzij, dejansko pa je to lamelna pergola. Cena je sestavljena iz osnove, zahtevnosti montaže, oddaljenosti in drugih dejavnikov. Zaradi sprememb cen materialov in storitev za lamelne pergole cenik vsako leto posodobimo.

Potem običajno napišemo naj nam pošljejo še kakšno fotografijo lokacije bodoče lamelne pergole in ostale manjkajoče podatke.

Če pošljejo, vidimo da je interes večji in jih pokličemo. Če po pogovoru ugotovijo, da je zanje prava rešitev lamelna pergola, cena ni več odločilni dejavnik.

Nato jim pošljemo informativno ponudbo, kjer so navedene vse prednosti in lastnosti Hard-Top pergole. V kolikor jih navduši lamelna pergola, cena pa jih ne odvrne, nas povabijo na ogled in svetovanje. Tam jim lahko po izkušnjah povemo in svetujemo še marsikaj več, kaj jim lamelna pergola nudi, da tudi sami ugotovijo, da so lamelne pergole najboljša rešitev za celoletno uporabo terase. Nato jim pošljemo končno ponudbo, ki jo pogosto primerjajo še s kakšno drugo za t.i. bioklimatske pergole.

Pogosto je potem spet odgovor, da jim je všeč lamelna pergola, cena pa se jim zdi visoka, nakar nekateri naročijo, nekateri pa naprej iščejo še druge t.i. bioklimatske pergole in zanimivo, marsikdo se čez čas vrne in naroči…

Po potrditvi naročila in plačilu minimalnega avansa gre lamelna pergola v proizvodnjo in ko je končana jo vgradimo na objektu. Nato pridejo pretežno navdušeni odzivi, da jim je lamelna pergola popolonoma spremenila način življenja doma, ko dobijo obiske pa dobimo povpraševanja na nove lamelne pergole, ker družba skupaj ugotavlja, da so t.i. bioklimatske pergole najboljša senčila za terase.

RAZVOJ LAMELNE PERGOLE

Besedna zveza bioklimaska pergola je umetna skovanka sicer smiselnih besednih korenov, ker lamelna pergola res biološko blagodejno vpliva na človeka (zaščiti ga pred nevarnimi UV žarki sonca) + ustvarja ugodno klimo s senco.

Zanimivo je da leta 2012 Google še ni poznal besednih zvez, kot so lamelna pergola, bioklimatska pergola, ker izdelki še niso niti obstajali. Idejo, da bi iz modificiranih brisolejev izdelali senčilo, ki v trenutku postane vodotesna streha, sem dobil od kasneje prvega kupca iz Izole. Naš takratni komercialist Mirko Sternad, sedaj lastnik podjetja Misteral in zastopnik francoskega priizvajalca Solisysteme, je jeseni 2012 dva tedna iskal po svetovnem spletu in ni našel nič podobnega, zato smo šli v razvoj in je bila marca 2013 na sejmu predstavljena prva lamelna pergola, ki je bila takrat na spletu poimenovna kot Brisole Hard-Top.

Takoj smo dobili od GZS srebrno priznanje za inovacijo in so nam svetovali, da smo jo patentirali, zato identične tehnične rešitve še sedaj nihče ne uporablja in je Hard-Top pergola edina samočistilna pergola na svetu. Že nasledje leto pa je italijanske lamelne pergole Pratic začelo prodati podjetje Ombra iz Ljubljane, lamelne pergole Gibus podjetje Ralux iz Nove Gorice in pergola Agava podjetje Soltec iz Dobove kar je slovenskih, v tujini pa so prišle na trg še pergole Renson in Brustor.

Kupci pa takrat še niso vedeli kaj je bioklimatska pergola ali lamelna pergola, zato smo od takrat dvakrat letno predstavljali naše lamelne pergole pa sejmih. Z leti so povečini spoznali kaj je lamelna pergola, cena pa je sprva bila odločilni faktor, ker je bistveno cenejša t.i. pergotenda, z alu-konstrukcijo in platnom.

Po vseh letih razvoja in uporabnih izkušenj še vedno argumentirano trdim, da so lamelne pergole (ali drugače bioklimatske pergole) najbolj univerzalna senčila za terase in balkone.

Bioklimatska pergola

Hard-Top pergola® je unikaten proizvod inženirske ekipe in izkušenih mojstrov za znanega kupca. Vsako pergolo izdela od začetka do konca isti izkušen mojster s pomočniki po standardnih postopkih.

Idealna rešitev
Zgodba o nastanku

Spoštovani,

Jeseni 2012 me je investitor novogradnje v Izoli vprašal: “Ali bi lahko bila pergola z lamelami brisolejev vodotesna ?” Rekel sem ne – ampak še isti dan se mi je rodila ideja, da smo zelo hitro razvili in skonstruirali prvo vodoravno vodotesno lamelno pergolo na trgu, katere prototip je ugledal luč sveta na Sejmu Dom 2013. Takoj so sledile pohvale in priznanja strokovnjakov in ustanov, za prepoznavnost produkta na trgu pa smo potrebovali več let.

Zdaj vem, da je bil to začetek novega obdobja kulture bivnja na prostem, kajti v naslednjih letih se je začelo pojavljati vedno več proizvajalcev podobnih lamelnih pergol iz Evrope, Turčije in Kitajske. Hard-Top pergola ni serijski izdelek, kajti naši izkušeni mojstri vsako posebej izdelajo unikatno, za znanega kupca od začetka do konca. V fazi odločanja kupec običajno pove svoje želje in potrebe. Nato mu mi predstavimo še strokovno videnje in predloge, da nastanejo najboljše in najlepše možne rešitve za kontrolirano sončenje, senčenje in maksimalno udobje na terasi.

POVPRAŠEVANJE