Kovinske pergole – vse o kovinski pergoli

Kovinska pergola na terasi

Pergole so lahkotne konstrukcije ob bivalnih objektih, z namenom da ustvarjajo senco, zaščito pred vetrom, pogledi mimoidočih, novodobne pa tudi pred dežjem. Praviloma so pritrjene na objekt, lahko so pa tudi samostoječe. Stari Grki in Rimljani so jih gradili iz kamna in lesa, zadnjih dvesto let pa nastajajo pretežno različne kovinske pergole. Kovinske pergole imajo številne prednosti pred ostalimi, lahko se izdelajo oblike po želji, imajo vitke konstrukcije in prenašajo večje razpone brez stebrov.

Sodobne kovinske pergole izjemoma služijo kot konstrukcije za vzpenjalke ali fiksno senčenje, pergotende imajo konstrukcijo prekrito s platnom, lamelne pergole pa imajo nastavljive lamele. Pergotende so primerna za delno senčenje, ne prenašajo pa dežja in vetra. Lamelne kovinske pergole pa so idealne za regulacijo senčenja. S spreminjanjem kota lamel omogočimo, da prepuščajo veliko sonca, ustvarijo hladno senco in po potrebi vodotesno streho.

Kovinske pergole so izdelane iz pocinkanega barvanega jekla ali prašno-barvanega aluminija. Jeklene pergole so praviloma cenejše in težje, imajo pa to slabost, da se po vsaki poškodbi (odrgnini, odrezu, izvrtini) takoj začne ustvarjati rja, ki na prostem pogosto potuje s kapljicami dežja do tal, na poti in na tleh pa pušča grde rjaste lise ali packe. Aluminijaste pergole so pa praviloma do polovice lažje, ampak so zaradi tehnologije pridobivanja aluminija in tehnologije izdelave dražje.

Kovinske pergole so ljudem in okolju prijazne, v fazi proizvodnje in kasneje uporabe ne povzročajo nobenih zdravju škodljivih efektov. Po koncu uporabe so pa kovinske pergole tudi popolnoma ekološko razgradljive.

Najpopolnejša kovinska lamelna pergola je Hard-Top pergola. Izdelana je iz aluminijastih profilov, vse spojne elemente pa ima iz inoxa – nima niti grama jekla, da bi lahko karkoli rjavelo. Hard-Top pergola je edina lamelna pergola, ki nima odvodnjavanja po žlebičkih med posameznimi lamelami, ampak voda steče direktno preko vseh lamel v končni žleb in odtok. Vsi profili in lamele imajo stene debeline 3, 4, 5 mm, zato je to edina lamelna pergola na trgu, ki lahko ima razpon med stebri do 9 m in brez poškodb prenaša točo do debeline 4 cm in en meter snega. Edino Hard-Top pergola ima vse profile in lamele barvane po izdelavi – pred montažo, zato so stiki (in še malo v notranjost) pobarvani in ne korodirajo niti če jih občasno oblije morje.

POVPRAŠEVANJE