Pred 10 leti je pergole pripeljal v EU – dandanes zatrjuje, da lahko po njih celo hodimo!

HT_Pergola_članek_10

Pred 10 leti je izumil bioklimatske pergole – dandanes zatrjuje, da lahko po njih celo hodimo!

4 min branja

Pergola je v zadnjih letih iz modne muhe napredovala v najpogostejšo izbiro zunanje kritine za udobno preživljanje prostega časa na terasi ali na vrtu. Glede faktorjev, ki jih je pametno upoštevati, ko se odločamo za nakup te prestižnejše oblike senčila, smo se pogovarjali z inovatorjem na področju bioklimatskih pergol, Zdenetom Vrbovškom.

Vsekakor gre pri pergolah za sanje mnogih Slovencev. Po zahtevni službi si najmanj od vsega želimo spet tičati v zaprtem prostoru, zato bi radi ujeli popoldansko sonce pod “streho” terase, na vrhuncu poletja pa uživali ob prijetnem branju časopisa ali knjige na svežem zraku, kjer nas ne zmoti nič – niti vročina, niti nenaden naliv.

Zdi se, da je ureditev okolice doma pravzaprav postala skoraj tako pomembna kot ureditev hiše.

Pri strankah opažam, da nekateri že med načrtom pergole pogosto govorijo o nedeljskih piknikih, ki jih bodo prirejali pred hišo, spet drugi imajo željo, da lahko stopijo iz zavetja doma kar v jutranji halji in sobnih copatih ter na svoji elegantni terasi popijejo jutranjo kavico,” razlaga g. Vrbovšek.

Kriteriji izbire: prednjači cena ali kvaliteta?

Pergola seveda ni projekt, ki ga z enim klikom naročimo in nas jutri že čaka pred hišo. Posamezniki se ga lotevajo premišljeno.

Zanimalo nas je, kaj je ponavadi prvo vprašanje potencialnih kupcev:

“Presenetljivo niti ne cena. Kakšne so lastnosti pergole, ali jo je možno uporabljati v vseh sezonah, ali je res vodotesna in ali se jo da izdelati po meri – to so ponavadi kriteriji, na katere se interesenti najprej opirajo.”

Menda se je v zadnjih 10 letih, odkar so (kot prvi na svetu) razvili bioklimatsko pergolo, pri Hard-Top pergoli pokazalo, da je ljudem – vsaj tistim, ki nakupa ne obžalujejo – na koncu najpomembnejša kakovost materialov ter izvedbe in da je največji izziv najti nekoga, ki jim lahko nudi vse, kar si želijo.

Zato že od samega začetka svoje pergole delamo unikatno po meri in željah za znanega kupca,” še pravi g. Vrbovšek.

Kupcu pergole veliko pomeni, da so izvedbeni načrti povsem prilagojeni njegovih možnostim. Razlika je namreč, ali se pergola (v kolikor ni samostoječa) pritrjuje na armirano-betonsko ploščo, na opečnat zid ali na les – to je potrebno upoštevati, ravno tako tudi debelino izolacije in seveda kupčeve želje.

Lahko si izbere obliko postavitve (glede na to, kam je pritrjena ali vgrajena), barvo in dimenzije. Skoraj vsak se odloči tudi za LED svetila (točkovna ali linijska), ki ob večerih prijetno osvetljujejo prostor.

Ko je pergola postavljena in opremljena z vsemi dodatki, že lahko vizualno začutimo prednosti kvalitetne, natančne zasnove in izdelave, a resnično korist opazimo šele na dolgi rok.

Najkakovostnejša, četudi dražja izvedba pergole, lastniku:

  • prihrani skrbi, ki bi jih imel s posledicami šibke konstrukcije (odstranjevanjem snega, sanacijo po toči, itd.),
  • prihrani stroške vzdrževanja, ker je izdelana iz 100% nerjavečih materialov (inoxa in aluminija),
  • omogoča dolgoletno zadovoljstvo z vrhunskim zunanjim senčilom.

Če potegnemo črto, je – z upoštevanjem materialnih in nematerialnih stroškov – takšna pergola pogosto čez nekaj let celo cenejša.

Lahko pergola preživi tudi bolj divje vremenske razmere?

Zadnja leta, ko se v naši deželi soočamo z vse pogostejšimi in močnejšimi neurji s točo, je to ena od pogostejših dilem, s katero se soočajo graditelji.

Ko preverjamo vzdržljivost posamezne pergole, so naši ključni indikatorji njen material, konstruiranje, izdelava elementov, montaža in (kot dodaja g. Vrbovšek) je zato lahko daljša tudi garancija.

Vzdržljivost Hard-Top pergol, ki veljajo za statistično najmočnejše, je možno preveriti tudi v praksi. Trdnost pergole dokazuje denimo Eko hiša na Razpotju, ki se nahaja v Logarski dolini. Na posnetku njihove pergole, na kateri je bilo 23. 1. 2023 več kot 1m snega je videti zgolj pravo zimska idilo – nobenih težav.

Včasih na kak sejem prinesemo s sabo lamelo, po kateri se lahko obiskovalci sprehodijo.” – Zdene Vrbovšek, Hard-Top pergole

Na območju Domžal, kjer se nahaja cca. 30 Hard-Top pegrol, pa je bila pred časom toča v debelini 4 cm in po pričevanju g. Vrbovška jih nihče od lastnikov ni klical, da je karkoli poškodovano.

Ogromno pozornosti je potrebno nameniti debelini sten konstrukcije in sami zasnovi lamel – če si želimo pergolo, ki bo preživela generacije. Naši profili in lamele imajo stene debeline 3, 4 in 5 mm, zato vzdržijo skoraj vsak veter, sneg ali točo in so popolnoma vodotesne – na ta način nam res ni težko dati 10-letne garancije na celotno pergolo, razen elektrokomponent,” nam zagotavlja ustanovitelj in lastnik blagovne znamke Hard-Top pergola.

Najboljši material za izdelavo pergole je prašno barvan aluminij, ki ga ni potrebno vzdrževati tako kot les ali skrbeti glede korozije kot denimo pri jeklu.

Pri Hard-Top pergoli pa so dosegli najpopolnejšo korozijsko zaščito, saj ne žagajo že tovarniško pobarvanih komponent, ampak najprej celo pergolo izdelajo in sestavijo iz surovega aluminija, jo stestirajo in nastavijo, nato pa pergolo razstavijo ter profile in lamele pobarvajo.

S tem dosežejo, da so pred korozijo 100% zaščiteni tudi stiki posameznih komponent (spojni deli, ki so iz inoxa), kar je – zaradi soli – še posebej pomembno pri pergolah na morju.

Poleg površinske zaščite je kvalitetno barvanje zelo pomembno tudi za dolgotrajni estetski izgled. Vsaka Hard-Top pergola je prašno barvana v peči z napredno švicarsko nanotehnologijo in uporabo fasadne-poliester barve.

Širše in tanjše lamele, ki prepuščajo občutno več sonca

Ponudniki bioklimatskih pergol na trgu se glede dimenzij lamel precej razlikujejo. Za predstavo: lamele nekaterih pergol so široke cca. 18-22 cm ali celo manj, lamele Hard-Top pergol pa kar 306 mm. Le-te so obenem tudi najtanjše, imajo le 4 cm debeline.

Posledično lahko takrat, ko jih povsem odpremo, spustijo skozi veliko več sonca kot druge pergole, saj je med eno in drugo lamelo Hard-Top pergole preprosto veliko več prostora. Povedano drugače, Hard-Top pergole prepuščajo bistveno več – tudi do 80% sonca, kar še posebej pride prav jeseni, pozimi in spomladi, ko si želimo čim več sončnih žarkov.

Tedaj, ko je peklenska vročina, pa se lamele s pomočjo daljinskega upravljalca ali pametnega telefona preprosto zaprejo, oz. kot svetuje naš sogovornik: “Lamele v vročini pustimo minimalno (15-20 mm) priprte, kar nam omogoča optimalno senco in sočasno prezračevanje, saj vroč zrak gravitacijsko uhaja skozi lamele.”

Senzor za dež za brezskrbnost tudi tedaj, ko smo zdoma

Ko je napovedan dež ali sneg, pa je lamele pametno zapreti, da nam padavine ne zmočijo vrtnega pohištva, blazin ali letne kuhinje. Temu, kar se morda sliši kot sitna “obveznost” (pa četudi gre zgolj za en gumb na daljincu), se je možno tudi izogniti – s senzorjem za dež, nadgradnjo pergole, za katero se odloči velika večina (kar 90%) vseh kupcev Hard-Top pergol.

Na ta način smo lahko popolnoma brez skrbi tudi tedaj, kadar ploha pride “kot strela z jasnega”.

Ko pa smo že ravno pri skrbeh – z nakupom pergole imamo v lasti nov objekt, ki ga je potrebno vzdrževati.

Lov za edino pergolo, ki je ni potrebno čistiti

Če izberemo nerjavečo in nadvse vzdržljivo bioklimatsko pergolo preverjenega ponudnika, ki nam nudi garancijo do 10 let, bomo skoraj zagotovo vsaj za desetletje rešeni vsakršne sanacije.

Še vedno pa nam ostane čiščenje listja in iglic, ki se nabirajo na lamelah pergole, v žlebičkih za odvodnjavanje, in bodimo iskreni – nihče od nas si najbrž ne želi dodatnega dela s pergolo, ki je namenjena sprostitvi.

Izredno pametno je torej poiskati pergolo, ki samodejno izpira to listje, iglice in razno nesnago preko vseh lamel direktno v končni žleb in odtok.

A takšna, samočistilna pergola, je le ena na trgu – bioklimatska Hard-Top pergola.

Je v bioklimatskih pergolah sploh prihodnost?

Ne samo, da je bioklimatska pergola idealna rešitev, ki nam omogoča, da zunaj, na prostem, kvalitetno užijemo svoj dragoceni čas – ima še dve na prvi pogled ne tako očitni prednosti …

Kot prvo, pergola omogoča energetsko učinkovitost, saj prihrani ogromno energije, ki je sicer potrebna za gretje in razsvetljavo pozimi ter hlajenje poleti.

Pomislite, koliko kilovatov energije prihranimo z vsako uro kontroliranega sončenja-senčenja – to boste najbolj vedeli tisti, ki vas je prepričala fotovoltaika.

Ne preseneča torej, da pri Hard-Top pergolah opažajo, da se za njihove pergole odloča precej lastnikov nizkoenergetskih in pasivnih objektov, tistih z velikimi steklenimi površinami.

Kot drugo, pa ta inovativna kritina predstavlja tudi odlično priložnost za finančno investicijo, saj kvalitetna pergola dovršenega videza poleg nudenja prvovrstnega udobja poveča tudi vrednost nepremičnine na trgu.

Če je v pergolah prihodnost? Zagotovo – vsaj dokler ponovno ne naumimo kaj še bolj superiornega – k sreči imamo za to na voljo tehnologijo in vrhunske strokovnjake z izkušnjami,” zatrjuje g. Vrbovšek.

Ampak tako kot tudi električni avto (vozilo prihodnosti) ni vsak enak, tako je tudi pri pergoli (novemu standardu zunanjih kritin) bistvenega pomena kakovost izdelka in vgradnje.

Ogromno je torej odvisno od ponudnika. Na trgu je že poplava pergol – od cenenih, s slabimi materiali in rešitvami za nekaj let, preko večine relativno dobrih, ki potrebujejo pogoste servise, do nekaj takšnih, ki izstopajo po funkcionalnosti, estetiki in kvaliteti ter upravičeno stanejo kak tisočak več.

Slednje so zasnovane in izdelane individualno. Začne se s posvetom strokovnjaka z naročnikom, sledi skrbno načrtovanje, nato vsako pergolo izdela isti mojster s pomočniki od začetka do končnega testiranja po standardnih postopkih, nazadnje pa jo izkušena ekipa vgradi.

Takšna pergola vsakemu kupcu omogoča dolgoročno rešitev za kvalitetno uživanje na terasi ali na vrtu – vse dni v letu.

Za konec: izogibanje nakupu na slepo

Fotografije referenčnih objektov lahko morda nudijo začetno predstavo o tem, kako bo izgledala pergola, a vendar ne zadoščajo.

V ta namen se tehnologi poslužujejo računalniškega 3D izrisa pergole s pomočjo BIM knjižnice (knjižnice informacijskega modeliranja gradnje), ki omogoča natančno simulacijo gibanja lamel in posledično sonca oz. sence na določenem objektu na katerikoli dan ali uro v letu.

Vsakdo, ki izrazi interes za nakup pergole, ima na voljo tudi referenčne objekte obstoječih kupcev izbranega ponudnika (bodisi pergole gostinskih lokalov ali po predhodnem dogovoru tudi kakšnih zasebnikov).

Če želite v živo videti izgled in delovanje Hard-Top pergole, pa vam lahko njihovi svetovalci pokažejo tudi model pergole – prerez v resnični velikosti (en profil okvirja pergole, na katerem sta 2 lameli, ki se odpirata in zapirata), kar vam omogoča, da si pobližje ogledate debeline materialov.

Na sedežu podjetja Inoxvrbovšek, kjer razvijajo in izdelujejo Hard-Top pergole, si lahko ogledate tudi manjšo pergolo, razstavljeno pred njihovim vhodom, peljejo pa vas tudi skozi proizvodnjo.

Več izveste, če obiščete njihovo spletno stran oziroma jim kar pošljete povpraševanje za nakup Hard-Top pergole na tej povezavi.

SPECIALISTI PODJETJA S
40-LETNO TRADICIJO

Sem Zdene Vrbovšek, ustanovitelj in lastnik podjetja Inoxvrbovšek.

Skupaj z vrhunskimi specialisti že od leta 1983 razvijamo in proizvajamo inox in aluminijasto bivalno ter urbano opremo na 800 m2 lastnih sodobno tehnološko opremljenih prostorov.

Že desetletja verjamem v to, da lahko s pametnim izkoriščanjem sončne energije uporabnikom ponudimo prijetnejše, cenejše in bolj zdrave bivalne pogoje, zato smo leta 2012 razvili in 2013 patentirali Hard-Top pergolo – prvo bioklimatsko pergolo na svetu.

Zanjo smo bili leta 2015 nominirani za Najpodjetniško idejo leta, leta 2012 pa smo s strani Gospodarske zbornice Slovenije dobili srebrno priznanje za inovacijo.

Nudimo personalizirano zasnovo in izvedbo pergole – od začetka do konca – in tako omogočamo najboljše in najlepše možne rešitve za kontrolirano sončenje, senčenje in maksimalno udobje na vsakršni terasi.

POVPRAŠEVANJE