RAZKRIVAMO: 5 najpogostejših pasti, ki se jim je pametno izogniti, ko kupujete pergolo …

RAZKRIVAMO: 5 najpogostejših pasti, ki se jim je pametno izogniti, ko kupujete pergolo…
InoxVrbovsek since 1983

RAZKRIVAMO: 5 najpogostejših pasti, ki se jim je pametno izogniti, ko kupujete pergolo…

(… da si s tem prihranite morebitno razočaranje, nepotrebno delo in dodatne stroške)

Čas branja: 8 minut

RAZKRIVAMO: 5 najpogostejših pasti, ki se jim je pametno izogniti, ko kupujete pergolo…

Znan pregovor pravi, da »ni vse zlato, kar se sveti« – podobno velja tudi za vgradno opremo hiš in stanovanj, kamor sodijo tudi pergole. Le-te lahko sprva delujejo kot idilično zunanje senčilo, ki omogoča neomejeno uživanje na prostem, a v praksi je to lahko precej varljivo.

V spodnjem zapisu smo se odločili razkriti, kje vse se skrivajo pasti, ki vas lahko zapeljejo v napačno izbiro pergole in kako se jim izogniti, da ne boste kasneje obžalovali svojega nakupa.

V osnovi obstaja več vrst pergol:

 • klasične fiksne konstrukcije za naravno senčenje pogosto z listopadnimi vzpenjalkami, ki poleti nudijo hladno senco, pozimi pa prepuščajo veliko svetlobe in niso vodotesne,
 • pergotende – kovinske konstrukcije s platnom, ki prenašajo minimalno vetra in dežja ter
 • bioklimatske pergole – vodotesne pergole, ki z regulacijo kota lamel poleti omogočajo naravno cirkulacijo zraka, v hladnejših dneh pa prepuščajo sonce in naravno svetlobo.

Pa začnimo pri pasti …

#1: Če lastnosti pergole podrejate ceni, so posledice lahko usodne …

Vsi si želimo dolgoročno uživati v prednostih nakupa katerega koli novega produkta – v njegovi funkcionalnosti, estetiki, uporabnosti, zanesljivosti, trajnosti in pozitivni izkušnji njegove uporabe.

Pri večjih nakupih – kakršnega predstavlja tudi bioklimatska pergola – pa pridejo vse te lastnosti še toliko bolj do izraza, zato naj cena v primeru pergole nikar ne derigira vaš nakup.

V katalogu ali na zaslonu idealna pergola je lahko tudi v resnici prvovrstna, lahko pa se zgodi, da:

 • ni popolnoma vodotesna,
 • ne prepušča veliko svetlobe,
 • že po dveh zimah korodira in/ali
 • jo poškoduje že močan veter, toča, sneg …

Nižja cena pergole je namreč pogosto tesno povezana s cenenimi rešitvami za zgolj nekaj let, kar je posledica slabših tehničnih rešitev kot tudi materialov.

Takšna pergola zato dolgoročno ni cenovno ugodna, saj zahteva občasno servisiranje in vzdrževanje ter ima praviloma precej krajšo življenjsko dobo.

Bodite pozorni – pergole se ne da tako enostavno zamenjati kot avto, če z njim niste zadovoljni!

#2: Les je resda lep, a na prostem potrebuje redno vzdrževanje

Kovina velja za najgospodarnejšo izbiro materiala pri izvedbi katerekoli vrste pergole.

Aluminij za razliko od jekla ne korodira in deluje moderno in elegantno, če je prašno-barvan. Jeklene barvane pergole sicer ne korodirajo takoj, ampak že po prvi minimalni poškodbi ali nekaj letih v naravi začnejo puščati rjave sledi ali kaplje na tleh. Le-te izgledajo kot polita kavna usedlina, ki se s keramike ali kamna zelo težko odstrani.

Marsikdo pri izbiri materiala klasične pergole poseže po lesu, ki sicer ponazarja naravno toplino, žal pa povzroča tudi mnoge preglavice.

Na površini se namreč les hitro posuši, na vlažni strani pa sčasoma začenja trohneti ne glede na uporabljene premaze. Tudi globinsko zaščiten in impregniran les z leti izgubi svoj prvotni izgled in učinek – postane siv, zato je nujna pogosta obnova tako lazurnih kot oljnih premazov.

Razmišljanje o neugodni vlagi pa nas pripelje do naslednje pasti pri nakupu pergole – kaj lahko storite, ko dežuje?

Bioklimatska hard-top pergola

#3: Za zaščito pred dežjem je primerna vsaka pokrita pergola, a z nobeno (razen z lamelno bioklimatsko pergolo) ne morete imeti na terasi tako senco kot sonce

Konstrukcijo lahko prekrijete s fiksno kritino, steklom ali polikarbonatom. V kolikor jo prekrijete s fiksno kritino izgubite sonce in veliko svetlobe večino leta, ko si to želite. Če jo prekrijete s steklom ali polikarbonatnimi (lexan) paneli, bo terasa v poletni vročini neuporabna, ker prepušča vso toploto in so tla, miza, stoli vroči na že sicer vroči terasi. Steklo ali lexan je potrebno tudi redno čistiti, sicer je neprijetna umazanija in listje nad vašo glavo.

Za senčenje terase lahko sicer izberete tudi pergotendo (močnejšo varianto tende, ki sicer pretežno senči, ampak slabo prenaša veter in dež in jo morate zapreti že ob močnejšem dežju, da ne govorimo o vetru, toči in snegu. Povedano drugače, pergotenda vam ne nudi vodotesne kritine in možnosti kontroliranega sončenja / senčenja.

Popolno rešitev senčenja pa omogočajo najsodobnejša kompaktna senčila na svetu – lamelne t.i. bioklimatske pergole, ki se zaenkrat (pretežno v Evropi) uporabljajo šele prvo desetletje. Bioklimatske pergole z rotacijo lamel omogočajo hladno senco in popolno vodotesnost, kadar so odprte, pa prepuščajo veliko sonca in svetlobe.

Seveda tudi bioklimatske pergole niso vse enake – povečini imajo denimo precej ozke in debele lamele. Posledično v hladnejših mesecih, ko je sonce nizko, prepuščajo relativno malo sonca, ko si ga želimo.

Ob razmišljanju o nakupu bioklimatske pergole pa prav tako ne gre zanemariti pomembnosti njene vzdržljivosti v zahtevnejših vremenskih razmerah.

Zakaj?

#4: Le močna kompaktna bioklimatska pergola lahko vzdrži močno neurje s točo ali zadrži sneg – z vsemi drugimi »hodite po tankem ledu«

Primorci morda menite, da za vas to poglavlje ni tako pomembno, ker nimate snega. Mogoče pa imate kdaj kakšno točo ali močne sunke burje – kakršna pri Ajdovščini prevrne tudi kakšen kamion, mar ne?

Konstrukcijsko slabše bioklimatske pergole so načeloma vodotesne in ustvarjajo hladno senco, poškoduje jih toča, ob močnem vetru ali sneženju morajo biti odprte, terasa pa postane mokra, zasnežena in poledenela.

To se dogaja bioklimatskim pergolam, ki imajo:

 • konstrukcijsko šibkejše profile in lamele s tankimi stenami,
 • konstrukcijsko šibkejše spoje na vogalih in stebrih,
 • konstrukcijsko šibkejše stebre in vpetja v tla ali objekt.

»Zime niso več kot so bile«, se pogosto sliši – močne snežne padavine pa občasno pridejo. Le redki lastniki bioklimatskih pergol so 23.01.2023 uživali pred kaminom in opazovali sneženje, ko je bilo na Notranjsko-dolenjskem več kot pol metra snega, v Logarski dolini pa več kot meter.

»Po toči zvoniti je prepozno«, a tudi iskati mojstre in prijavljati škodo po toči ni prijetno – ni pa vam treba, če pred nakupom izberete močno pergolo.

Bioklimatska pergola konstrukcija

#5: Nakup večine (ne pa vseh) bioklimatskih pergol s sabo prinese občasno zamudno in neugodno čiščenje žlebičkov na lamelah

Veter tudi na pergole pogosto prinaša razno listje, iglice in druge smeti iz okolice, te pa se odlagajo v žlebičke, ki služijo za odvajanje dežja tako z lamel kot tudi s konstrukcije. Takšnih žlebičkov (običajno velikosti 2 – 3 cm) ima povprečna pergola 4 x 4 m okrog 100 metrov.

Kondenz ali rahel dež listja ne izpere, ampak ga pogosto prilepi na stene žlebičkov. Če ni močnejšega dežja tako nastane čep, ki onemogoča odvodnjavanje, zato ob močnejšem nalivu voda naraste v žlebu in kaplja med lamelami na teraso.

Namesto, da bi zleknjeni na naslonjaču samo uživali v sončnih žarkih, morate občasno na lestvi čistiti žlebičke lamel.

To pa še ni vse – če ne boste občasno očistili žlebičkov lamel, obstaja verjetnost, da se vam bo pri polnem odpiranju lamel nekje vlilo nekaj kapljic usedline preperelega listja in tanina, vaš prt na mizi ali belo srajco pa bo potrebno dati takoj na pranje.

Pasti vas torej tudi ob nakupu pergole čakajo na vsakem koraku – kaj lahko ukrenete?

Največ lahko naredite sami – tako, da se ne pustite prepričati spretnim prodajalcem, ampak spoznavate in temeljito primerjate lastnosti različnih pergol – več vprašanj da več informacij. Če dovolj dobro raziščete trg, boste odkrili le eno samočistilno pergolo.

Našli boste Hard-Top pergolo, ki za odvajanje vode nima odtočnih žlebov na vsaki lameli in ob nosilcih, ampak se deževnica pretaka iz lamele na lamelo in sproti izpira listje in umazanijo do končnega žleba in v odtok.

Hard-Top pergola je bila leta 2012 prva bioklimatska pergola na trgu in velja za statično najmočnejšo – je estetsko in tehnično dovršen Premium izdelek slovenskega družinskega podjetja Inoxvrbovšek iz Laškega. Je edina pergola, po kateri lahko tudi hodite.

Ko gre za izbiro pergole, se s Hard-Top pergolo brez težav izognete vsem zgoraj naštetim težavam, številnim skrbem in delu – za razliko od nakupa pergole katerega drugega proizvajalca.

1. Z nakupom Hard-Top pergolo boste desetletja rešeni pred korozijo izdelka

Izdelana je namreč iz aluminija (ki ne korodira) in je prašno barvana v peči, z napredno švicarsko nanotehnologijo in uporabo fasadne-poliester barve.

Vsaka Hard-Top pergola je unikatno izdelana iz surovega aluminija od začetka do testiranja, nato pa se vse alu-komponente barvajo in nazadnje ponovno sestavijo. To je izredno pomembno zato, ker so vsi stiki pobarvani tudi na odrezanem delu, česar pri večini drugih pergol ni, zato lahko pri drugih pergolah v mestih z onesnaženim zrakom ali na morju začnejo stiki korodirati.

Vsi vrtljivi deli, vijaki in spoji so 100% korozijsko odporni, ker so iz inoxa.

Za pergole vgrajene v t.i. »pršni coni« morja, vgradimo t.i. »Marine-paket«, to pomeni posebno temeljno barvo pred končnim lakiranjem, inox AISI 316 komponente (kot za navtiko) in hermetično tesne stike elektro komponent – takšno pergolo lahko vgradimo dobesedno na plažo.

2. Nikoli več se ne boste obremenjevali z vremenom, ko boste planirali piknik

Kako zanesljivo vedeti, da ne bo tisto soboto, ko praznujete rojstni dan, kakšna ploha? A je varno en teden prej povabiti na piknik doma? Ja, če imate Hard-Top pergolo – pod njo boste uživali v vsakem vremenu, zaradi funkcije in estetike pa vam jo bodo zavidali tudi sosedje…

3. Pa ne bo Hard-Top pergola prevelika za našo hišo – nam ne bo vzela sonca pozimi?

S pomočjo računalniškega 3D izrisa pergole, ki omogoča natančno simulacijo gibanja lamel, si lahko že pred nakupom ogledate natančno gibanje sonca oz. sence na vaši hiši – na katerikoli dan ali uro v letu. Tudi iz večih strani, celo od zgoraj, lahko vidite, kako se bi Hard-Top pergola prilegala vaši hiši in šele nato potrdite naročilo.

4. Kaj pa dodatna oprema ?

 • za zastiranje pogledov, nizkega sonca ali vetra vam lahko po želji vgradimo ZIP-screene, drsne stene ali (vertikalne ali horizontalne) brisoleje,
 • za ambientalno ali polno razsvetljavo zvečer vam lahko vgradimo LED linijska ali točkovna svetila v željeni barvi svetlobe ali RGB z možnostjo regulacije svetlobe,
 • senzor za dež pa omogoča, da se ob prvih kapljah dežja lamele same zaprejo.

Hard-Top pergola vam omogoča enostavno odpiranje/zapiranje lamel, spuščanje/dviganje ZIP screenov, prižiganje/ugašanje LED svetil s pomočjo daljinskega upravljalca, pametnega telefona ali inštalacije na »pametno hišo«.

Kadar si zaželite sončnih žarkov, bo Hard-Top pergola izpolnila vaše želje. Hard-Top pergola edina na trgu prepušča od jeseni do pomladi do 80% sonca in svetlobe na teraso ali v stanovanje, ker ima najširše vitke lamele (40 x 306 mm), zato so lahko nameščene na vsakih 285 mm in so med njimi ogromne reže za prehod sonca.

Lamelna pergola na letni terasi

5. Zaupanje in 10-letna garancija na celotno pergolo (razen elektrokomponent)

Odličnost Hard-Top pergole poleg garancije potrjuje tudi več kot 600 zadovoljnih strank. Hard-Top pergola je namreč v zadnjih 10-ih letih dokazano vzdržala celo točo v velikosti »kurjega jajca«, prenesla do 1 m snega in je tako trdna, da lahko po njej celo hodite.

Vaša Hard-Top pergola bo takšna, kakršne nima nihče – zasnovana, izdelana in vgrajena bo unikatno za vas

Najprej se s strokovnjakom iz naše ekipe posvetujete glede svojih želja: kakšno obliko in barvo si želite, ali želite tudi LED svetila, stranske roloje ipd.

Pogovorite se o tem, kakšne dimenzije ste imeli v mislih – zaradi trdnosti konstrukcije in lamel Hard-Top pergole je lahko razpon med posameznimi stebri tudi do 9 metrov.

Deležni ste skrbnega načrtovanja s strani zanesljive vrhunske ekipe, vašo pergolo pa bo od začetka do končnega testiranja izdelal isti mojster s svojimi pomočniki.

Izkušena ekipa vam na koncu vgradi pergolo, ki jo boste občudovali ne samo vi in vaša družina, ampak tudi vsi obiskovalci in mimoidoči, saj predstavlja estetsko dovršen premium slovenski proizvod.

In kar je še najboljše?

Vaša pergola bo preživela generacije, saj je ustvarjena za desetletja uživanja brez vzdrževanja.

Zagotovite si brezskrbno uživanje na terasi – vse dni v letu.

Svoje povpraševanje za Hard-Top pergolo lahko oddate TUKAJ.

POVPRAŠEVANJE